GÜN 31 EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz kavuzlu,
2. Başakları uzun, orta-sık ve yarı yatık,
3. Kırmızı,sert taneli,
4. Başakta tane sayısı yüksek,
5. Sağlam saplı ve orta boyludur.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Yabancı otlarla rekabeti iyi,
3. Soğuğa, kışa ve kurağa dayanıklı,
4. Gübreye reaksiyonu çok iyi,
5. Harman olma kabiliyeti iyidir.
Verim Özellikleri: 300-400 kg/da
Hastalık ve Zararlı Durumu:1. Sarı pasa yapay epidemi altında hassas, 2. Kara pasa orta dayanıklı ve kahverengi pasa hassastır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 27-30 g,
2. Protein oranı % 13,
3. Hektolitre ağırlığı 76-79 kg arasında,
4. Sedimantasyon değeri 35-40,
5. Bezostaya-1 çeşidi ile aynı grupta ve ekmeklik kalitesi birinci sınıftır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit Bölgeleri ile benzeri yörelerin yarı taban ve taban alanlarına tavsiye edilir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Ekmeklik Buğday Ekim Alanlarının % 5’ini oluşturur, yaklaşık 976.800 ton üretim ile yılda 400 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
İKİZCE 96 EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Kırmızı, sert taneli,
2. Kılçıklı ve beyaz başaklı,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri : 1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Kardeşlenmesi iyi,
3. Kurağa ve soğuğa dayanıklılığı iyi,
4. Gübreye reaksiyonu yüksek,
5. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi bir çeşittir.
Verim Özellikleri:300-350kg/da,
Hastalık ve Zararlı Durumu:
1. Sarı pasa dayanıklı,
2. Kara pasa orta hassastır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 30 g,
2. Hektolitre ağırlığı 79-81 kg,
3. Protein oranı %13,
4. Sedimantasyon değeri 34-50,
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Doğu Geçit Bölgeleri ile özellikle soğuğun problem olduğu yüksek yerlerin kıraç ve yarı taban alanlarına tavsiye edilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Ekmeklik Buğday Ekim Alanlarının % 2’sini oluşturur, yaklaşık 300.000 ton üretim ile yılda 150 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
BAYRAKTAR 2000 -EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Beyaz başaklı, kılçıklı,
2. Beyaz ve yarı sert taneli,
3. Orta boylu bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında ve erkenci,
2. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklı,
3. Gübreye reaksiyonu yüksek,
4. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir.
Verim Özellikleri : 300-400 kg/da,
Hastalık ve Zararlı Durumu:
Yapay epidemi altında sarı pasa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 32.8 g,
2. Hektolitre ağırlığı 79.8 kg,
3. Protein oranı %12.3,
4. Ekmeklik kalitesi iyidir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin buğday tarımı yapılan kıraç ve yarı taban alanlarına tavsiye edilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:Ekmeklik Buğday Ekim Alanlarının % 1’nde üretilmekte, yaklaşık 250.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 92 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
DEMİR 2000- EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz başaklı,
2. Kırmızı sert taneli,
3. Orta boyludur.
Tarımsal Özellikleri : 1. Alternatif gelişme tabiatında ve orta erkenci,
2. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklılığı yüksek,
3. Gübreye reaksiyonu iyi,
4. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir.
Verim Özellikleri:300-400 kg/da,
Hastalık ve Zararlı Durumu:Yapay epidemi altında sarı pasa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri: 1. 1000 tane ağırlığı 35.5 g,
2. Hektolitre ağırlığı 79.6,
3. Protein oranı %13.9,
4. Ekmeklik kalitesi Bezostaya-1 çeşidine benzer ve birinci sınıftır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgesinin taban ve destek sulama yapılan alanlarına tavsiye edilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Ekmeklik Buğday Ekim Alanlarının % 1’nde üretilmekte, yaklaşık 261.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 101 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
TOSUNBEY - EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz kavuzlu ,
2. Beyaz, sert tanelidir
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Soğuğa dayanıklılığı iyi,
3. Kurağa ve yatmaya dayanıklılığı iyi,
4. Gübreye reaksiyonu iyidir.
Verim Özellikleri: 350-450 kg/da,
Hastalık ve Zararlı Durumu: Sarı ve kara pasa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 28-35 g,
2. Hektolitre ağırlığı 79-80 kg,
3. Sedimantasyon 50-66.3,
4. Protein oranı %13-14,
5. Ekmeklik kalitesi Bezostaya-1 çeşidinin düzeyinde ve birinci sınıftır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin yarı taban ve taban alanlarına tavsiye edilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:Yeni bir çeşit olması nedeniyle henüz tohumluk üretimi aşamasındadır, üreticiye intikalinden sonra geniş alanlara yayılacağı tahmin edilmektedir.
ZENCİRCİ 2002 -EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri : 1. Beyaz ve yarı sert taneli, kılçıklı,
2. Kırmızı başaklı, başakları orta uzun, orta sık ve dik,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Kardeşlenmesi iyi,
3. Kurağa ve soğuğa dayanıklılığı iyi,
4. Gübreye reaksiyonu yüksek,
5. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
Verim Potansiyeli yağışa göre 260-400 kg/da’dır
Hastalık ve Zararlı Durumu:Sarı pasa orta dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 38-44 g,
2. Protein oranı %11-13,
3. Hektolitre ağırlığı 78.0-81.5 kg,
4. Alveograf değeri 125-150,
5. Absorbsiyon değeri 59-64 arasında,
6. Gerek-79 ile aynı grupta yer alan bir çeşittir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin kıraç alanlarına önerilmektedir.
SEVAL -EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri : 1. Kılçıklı ve kırmızı başaklı,
2. Kırmızı sert taneli,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklılığı yüksek,
3. Gübreye reaksiyonu yüksektir.
Verim Özellikleri :
Verim Potansiyeli 350-500 kg/da’dır.
Zararlı ve Hastalık Durumu: Sarı ve kara pasa dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri:
1. 1000 tane ağırlığı 35.5 g,
2. Hektolitre ağırlığı 79.6,
3. Protein oranı %13.9,
4. Ekmeklik kalitesi Bezostaya-1 ile benzer özellikte olup birinci sınıftır.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin buğday tarımı yapılan taban ve sulanan alanlarına önerilmekte
ESER- EKMEKLİK -BİSKÜVİLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Beyaz kılçıklı ve beyaz kavuzlu,
2. Beyaz taneli, beyaz başaklı, başakları orta-uzun,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Soğuğa dayanıklılığı iyi,
3. Kardeşlenmesi iyi,
4. Gübreye reaksiyonu yüksek,
5. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyi olan bir çeşittir.
Verim Özellikleri:
1. Verim Potansiyeli tek sulamada 550-600 kg/da,
2. İki sulamada 600-850 kg/da’a çıkmaktadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:
Sarı pasa ve sürmeye orta hassastır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 29.8-39.0 g,
2. Hektolitre ağırlığı 72.5-81.4 kg,
3. Protein oranı %11.3-12.8,
4. Gerek-79 ile aynı grupta yer alan ekmeklik ve bisküvilik bir çeşittir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin sulama yapılabilen alanlarına veya taban alanlara ve özellikle bisküvi fabrikalarının alım bölgelerine önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Tohumluk üretim ve pazarlama hakkı özel sektöre devredilen bu çeşidin gelecek yıllarda üreticiye intikal edeceği tahmin edilmektedir.
KENANBEY -EKMEKLİK
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz başaklı, beyaz taneli,
2. Başakları orta uzunlukta, seyrek ve yarı
yatık,
3. Orta boylu ve sağlam saplı, yatmaya
dayanıklıdır.
Tarımsal Özellikleri : 1. Orta geççi, soğuğa ve kurağa dayanıklılığı
iyi,
2. Kardeşlenmesi yüksek,
3. Gübreye reaksiyonu oldukça iyi,
4. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti
iyi olan bir çeşittir.
Verimi :Verim Potansiyeli 450-500 kg/da’dır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:Sarı pasa dayanıklıdır.
Kalite Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 30-32 g,
2. Hektolitre ağırlığı 76-81 kg,
3. Sedimantasyon değeri ise 30-40,
4. Tanede protein %12-14
5. Ekmeklik kalitesi orta düzeydedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit bölgeleri ve benzer yörelerin yarı taban ve taban alanlarına önerilmektedir
Arpa
Morfolojik Özellikleri :
1. İki sıralı, kılçıklı, düzgün ve uzun başaklı,
2. İnce kavuzlu, beyaz iri taneli,
3. Geniş uzun yapraklı
4. Bitki boyu 95-115 cm’dir.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Yatmaya dayanıklı,
3. Kardeşlenmesi yüksek,
4. Suya ve azota tepkisi iyi,
5. Eş zamanlı oluma sahip,
6. Orta geççi,
7. Başak kırıcılığı olmayan, kolay harmanlanabilen bir çeşittir.
Verim Özellikleri : Destek Sulu koşullarda 600-750 kg/da’dır.Teknolojik Özellikleri :1. 1000 tane ağırlığı 45-50 g,
2. Protein oranı %9,5-11,5,
3. Elek üstü (2,5mm), destek sulu şartlarda %95-98’ dir.Hastalık ve Zararlı Durumu : Arpa yaprak lekesi ve Arpa çizgili yaprak lekesi hastalıklarına orta dayanıklıdır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu Bölgesinin şekerpancarı tarımı yapılan alanlarına ve Geçit bölgelerinin nadas uygulanan yarı taban ve taban alanlarına önerilmektedir.Ülke Ekonomisine katkısı:Arpa Ekim Alanlarındaki payı %0,5 seviyesindedir. Yaklaşık 51.420 ton üretim ile yılda 10 milyon YTL katkı yapmaktadır.
ZEYNELAĞA
Morfolojik Özellikleri : 1. İki sıralı, uzun başaklı ,
2. İnce kavuzlu,
3. Kılçıkları paralel ve dişli,
4. Yapraklar açık yeşil ve bitki boyu 80-100 cm’dir.
Tarımsal Özellikleri : 1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Kışa, kurağa, yatmaya dayanıklı,
3. Orta erkenci,
4. Suya ve gübreye reaksiyonu iyidir
.
Verim Özellikleri :
Ortalama verimi 600 kg/da civarındadır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 34,5-42,5 g,
2. Protein oranı %11,5-12,5,
3. Elek üstü (2,8+2,5 mm) % 88-96.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Arpa Yaprak Lekesi ve Arpa Çizgili Yaprak Lekesi hastalıklarına dayanıklıdır.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde yarı taban ve taban alanlarına kışlık olarak ekilmesi önerilmektedir.
Nohut
Morfolojik Özellikleri : Hasat esnasında bitki boyu 30-35 cm, Bitkide ortalama dal sayısı 3-4 adettir. Tarımsal Özellikler : Olgunlaşma gün sayısı 105-110 olan erkenci, Kurağa ve yatmaya dayanıklı, Tane dökmeyen bir çeşittir.Verim Özellikleri : Uygun yetiştirme tekniği ve normal iklim şartlarında ortalama verim 150-200 kg/da arasındadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu : Antraknoz hastalığına (Ascochyta rabiei) orta dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri: Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 45-47 g, Pişme süresi ıslatıldıktan sonra 50-62 dakika, Elek analizinde 8mm’de % 55, 9mm üzerinde % 40 oranında tane elde edilmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgelerinin nohut yetiştirilen alanlarına önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:Nohut Ekim Alanlarının % 15’inde yetiştirilmekte, 90.000 ton üretim ile ülke ekonomisine 99 milyon YTL katkıda bulunmaktadır.
ER-99
Morfolojik Özellikleri :
Yarı dik, 30-35 cm boyunda, Dal sayısı 3-4 adettir.
Tarımsal Özellikleri :
Adaptasyon kabiliyeti yüksek, Tane dökmeyen ve aynı zamanda olgunlaşan, Ekimden 100-110 gün sonra hasat olgunluğuna gelen, Makineli hasada uygun bir çeşittir.
Verim Özellikleri :
Ortalama verim 160-200 kg/da arasında değişmektedir.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Antraknoz hastalığına orta dayanıklıdır.
Teknolojik Özellikleri :
Taneler krem renginde, koç başı tipinde, 100 tane ağırlığı 47-48 g, Elek analizinde 9 mm de % 36,5 oranında, 8 mm de % 62,5 oranında tane elde edilmektedir. Pişme süresi ıslatıldıktan sonra 95 dakikadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgelerine önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:Nohut Ekim Alanlarındaki yaklaşık % 0,1 pay ile ekonomik anlamda önemli bir katkısı bulunmamaktadır.
UZUNLU-99
Morfolojik Özellikleri : Bitki boyu 45-50 cm, dik gelişen,yüksekte bakla bağlayan, dal sayısı 2-3 adet olan bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri : Ekimden sonra 100-110 gün arasında hasat olgunluğuna gelir.
Tane dökme görülmemekte ve bitki üzerinde olgunlaşma aynı zamanda olmaktadır.
Verim Özellikleri :
Tane verimi 150-175 kg/da arasında değişmektedir.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Antraknoz hastalığına karşı toleranslıdır.
Teknolojik Özellikleri : Taneleri krem renginde koç başı tipinde,100 tane ağırlığı 50-51 gr, Elek analizi ise % 38.8 oranında 9 mm, % 42.5 oranında 8 mm ve % 17.3 oranında 7 mm tane elde edilmektedir. Yaş pişme süresi 75 dakikadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler : İç Anadolu Bölgesi ve geçit bölgeleri ile benzer ekolojilere önerilmektedir.
DİKBAŞ
Morfolojik Özellikleri : 1.Bitki boyu 30-35 cm,
2.Ortalama dal sayısı 3-4 adettir.
Tarımsal Özellikleri : 1.Adaptasyon kabiliyeti yüksek,
2.Olgunlaşma gün sayısı 100-110,
3. Tane dökmeyen ve aynı zamanda olgunlaşan bir çeşittir.
Verimi : Ortalama verimi 140-180 kg/da arasında değişmektedir.
Hastalık ve Zararlı Durumu :Antraknoz hastalığına orta hassastır.
Kalite Özellikleri : 1.Taneler açık-krem renginde ve koç başı tipinde,
2.100 tane ağırlığı 50-53 g,
3.Protein oranı %26.4,
4.Pişme süresi ıslatıldıktan sonra 85 dakikadır.
5. Elek analizinde 9 mm de % 45-55 oranında, 8 mm de % 40.1 ve 7 mm de % 4.9 oranında tane elde edilmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :İç Anadolu Bölgesine önerilmektedir.
Mercimek
Morfolojik Özellikleri :
Yaprak hafif tüylü, yaprakçık küçük, Yarı dik gelişme tabiatlı,Bitki boyu 22-30 cm, ilk bakla yüksekliği 11-14 cm dir. Bakla dökmez.
Tarımsal Özellikleri:
Kışlık, ve erkenci, kışa dayanıklılığı iyi, Çiçeklenme gün sayısı 210-220, Olgunlaşma gün sayısı 260-270 dir.
Verim Özellikleri :
Ortalama verim 160-200 kg/ da’dır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:
Antraknoz hastalığına dayanıklı, solgunluğa orta hassastır.
Teknolojik Özellikleri:
100 tane ağırlığı 3,65 gr, Tohum kabuğu kahverengi, kabuk üzerindeki desen rengi siyah, Kotiledon rengi kırmızı, Su alma indeksi %0,73, şişme indeksi %1,9olup, Elek analizinde tanelerin % 64,3’ü 4 mm,% 31,3’ü ise 4,5 mm elekte kalmaktadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler:
İç Anadolu Bölgesi ve Geçit Bölgelerine önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine katkısı:
Henüz yayım aşamasında olan çeşidin ekonomik anlamda katkısı bulunmamaktadır.
ÇİFTÇİ-KIŞLIK KIRMIZI MERCİMEK
Morfolojik Özellikleri:
Bitki boyu 21-29 cm, ilk bakla yüksekliği 11-15 cm, dik gelişme tabiatlı, bakla dökmeyen bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri:
Kışlık ve erkenci, kışa dayanıklılığı iyi, verim potansiyeli yüksek, çiçeklenme süresi 219-232 gün, olgunlaşma gün sayısı 264-268 dir.
Verim Özellikleri :
Ortalama verimi 150-195 kg/da’dır.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Verimi kısıtlayan herhangi bir hastalık görülmemiştir.
Teknolojik Özellikleri:
100 tane ağırlığı 3.67 gr, Su alma indeksi %0.81, şişme indeksi % 1.6, Elek analizinde tanelerin %56’sı 4,5 mm, %34.7’si ise 4 mm elekte kalmaktadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve Geçit Bölgelerine önerilmektedir
ÖZBEK -KIŞLIK KIRMIZI MERCİMEK
Morfolojik Özellikleri:
Bitki boyu 23-29 cm, ilk bakla yüksekliği 10-12 cm, dik gelişme tabiatlı, bakla dökmeyen bir çeşittir.
Tarımsal Özellikleri:
Kışlık ve erkenci, kışa dayanıklılığı iyi, çiçeklenme gün sayısı 214-219, olgunlaşma gün sayısı 263-267 dir.
Verim Özellikleri:
Ortalama verim 170-200 kg/da’dır.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Verimi kısıtlayan herhangi bir hastalık görülmemiştir.
Teknolojik Özellikleri:
100 tane ağırlığı 3,52 gr, su alma indeksi %0,76, şişme indeksi %1,5, elek analizinde tanelerin %36,5’i 5mm, %58,7’si ise 4,5 mm elekte kalmaktadır.
Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve Geçit Bölgelerine önerilmektedir.
MEYVECİ 2001-YAZLIK YEŞİL MERCİMEK
Morfolojik Özellikleri:
Bitki büyüme şekli dik, bakla dökmez, bitki boyu 25-30 cm, ilk bakla yüksekliği 14-18 cm'dir.
Tarımsal Özellikleri:
Yazlık orta erkenci, kurağa toleranslı, yatmaya dayanıklıdır,çiçeklenme gün sayısı 60-70, olgunlaşma gün sayısı 93-95 gündür.
Verim Özellikleri:
Ortalama verim 130-160 kg/da’dır.
Hastalık ve Zararlı Durumu :
Verimi kısıtlayan herhangi bir hastalık görülmemiştir.
Teknolojik Özellikleri:
100 tane ağırlığı 7,2 gr, tohum kabuğu rengi yeşil,tohum yüzeyi desensiz, kotiledon rengi sarı,su alma indeksi %0,81, şişme indeksi %2, iri taneli ve elek analizinde tanelerin %74'ü 6 mm elekte elde edilmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler: İç Anadolu Bölgesi ve Geçit Bölgelerine önerilmektedir.
Ülke Ekonomisine Katkısı :
Ağırlıklı olarak Ankara İlinde yetiştirilmektedir, henüz yayım aşamasındadır.
Cavdar Üretimi
En iyi kumlu-tınlı ve killi topraklarda yetişir.Alkai ve asitik topraklarda yetişebilen tipleri vardır. Yüksek tuz konsantrasyona dayanıklı olduğundan çoraklaşmış topraklarda yetişebilir. Süzek kumlu topraklardan hoşlanır,ağır topraklardan hoşlanmaz. Topraktaki su, toprak su kapasitesinin %30 una bile düşse çavdar dayanabilir,halbuki %40 oranı öteki genusların solma noktasıdır.
Nem isteği azdır, kök gelişmesi fazla olduğundan yeterli suyu kolaylıkla bulabilir. -30 C ve daha düşük sıcaklıklara kar örtüsü olmaksızın dayanabilen çeşitleri vardır.
Ekim Nöbeti
Çavdar ekim nöbetinde öteki serin iklim tahıllarını izleyebilir. Bununla birlikte, iki tahıl arasına bir çapa bitki yada baklagil getirilmesi uygundur. Ancak baklagilden sonra çavdarın yerine başka bitki ekilmesi tavsiye edilir. Kurak bölgelerimizde buğdaya uygulanan ekim-nadas sistemi çavdar içinde geçerlidir. Çavdar yeşil yem yada yeşil gübre olarak, fiğ ya da üçgülle karışık olarakda ekilebilir.
Toprak Hazırlığı
Normal ziraat bölgelerinde buğday ve arpa gibidir. Çorağı fazla olan yerlerde toprak işlenmesi derin (25-30 cm) yapılır. Toprak yüzünde birikmiş olan tuzlar alt üst edilir. Çavdar havadan toprak istediğinden ekimi kısmen yüzülerek yapılır. Şayet çorak topraklarda üstteki tuzlar derin işleme ile alta verilmezse tuz yoğunluğu fazla olan çim yatağında çimlenmez.
Ekim
Ekim aletleri ile sıraya ekim en iyisidir. Çavdarın 100 dane ağırlığı düşük olduğundan (15-25 gr) 4 cm den pek fazla derine ekilmemelidir. Aksi halde hem çimlenme hemde toprak yüzüne çıkabilmek tehlikeye girer. Fazla verim sağlanması bakımından gerek güzlük ve gerekse yazlık ekimleri erken yapmak en iyisidir. Dönüme atılacak tohum miktarı m2 ye 350-380 dane isabet edecek şekilde hesaplanır.
Gübreleme
Çavdarın gübre isteği fazla değildir. Gerçi dekardan 200 kg dane ve 450 kg sap alınan bir çavdar tarlasından, yaklaşık 5 kg azot , 3 kg fosfat ve 6 kg potasyum kaldırılmış demektir. Ançak çavdar, topraktaki artık besin maddelerinden çok iyi yararlanabilir. Asıl besin maddeleri alımı sapa kalkma sırasında hızlanır. Çiftlik gübresi, kumlu toprakların fizik ve biyolojik özelliklerini düzeltirsede, çiftçi gübreyi başka ürünler için kullanır.Serin iklim tahıllar içerisinde azot ihtiyacı en az olan çavdardır. İlkbaharda fazla azotlu gübrelerden kaçınmalıdır. Çünkü fazla azot çavdarda yatmaya yol açar. Fosforlu gübreler çavdarda belirgin verim artışı sağlar.Ön bitkinin gübrelendiği tarlalarda çavdar, gübrelenmeksizin de verim sağlar.
Hasat ve Harman
Tane dökümü fazla olmadığından fizyolojik ermenin sonunda hasadına girmelidir. Biçerdöverle hasat en iyisidir, hasat orakla yapılacak ise sarı etme sonunda hasadına yapıp birkaç gün kurutulduktan sonra harmanı yapılmalıdır.
Hastalığı
Çavdarın en önemli hastalığı Clavicepa purpurea mantarının sebeb olduğu gavdar mahmuzu hastalığıdır.
Tarla Bitkileri taban puanları 2020 açıklandı. Resmi veriler ışığında önlisans için hazırladığımız Tarla Bitkileri başarı sıralaması 2019 ‘da ayrıca iki yıllık Tarla Bitkileri bölümü hakkında bilgi vermeye çalışmaktayız. Bunun yanında kontenjanlara da yer veriliyor. https://yksdestek.com/tarla-bitkileri-2-yillik-taban-puanlari/