4 Ekim 2011 Salı

Tarım Takvimi-2

Haziran Ayı Tarım Takvimi

ZİRAİ MÜCADELE
1- Hububat sahalarında bu dönemde zararlı olan süne-kımıl ve ekim bambulu sürveyleri yapılarak m2' ' de 0,8 'den fazla süne ergini, 2'den fazla kımıl ergini veya 4'den fazla ekin bambulu ergini tespit edilmişse ilaçlı mücadele programı uygulanır. Teknik talimatlara göre zaman geçirilmeden önerilen ilaçlarla mücadelesi yapılır.
2-Tütün fideliklerinde çökerten (Damping-of) ve maviküf hastalıklarına karşı programlı ilaçlamalar yaparak tarlaya sağlıklı fide dikilmesi sağlanır.  Tarlada ise hava şartlarının yağışlı, nemli geçmesi durumunda, hava sıcaklıkları 27  oC ' nin altında seyrettiği sürece ilaçlamalara önerilen şekilde devam edilir. Dayanıklı çeşit tohum ekilmişse, tarla döneminde ilaçlamaya gerek olmaz. Normal şartlarda fidelikte 4-5 gün ara ile 10 defa tarlada 3-4 gün ara ile 5 defa ilaçlı uygulama yapılır. İhraç ürünü olması yaprakların değerlenmesi ile insan sağlını yakından ilgilendirdiğinden tütünde teknik talimatlar dışında asla ilaçlı uygulama yapılmamalıdır. Aksi halde insan hem sağlığı hem ülkemiz ekonomisi büyük çapta zarar görmektedir.
   

   Ayrıca: Tütün fideliklerinde ve tarlada kesici kent (Bozkurt) ve danaburnu gibi toprak altı zararlılarına karşı talimatına uygun hazırlanan zehirli kepek uygulaması ile mücadele yapılır.
3-Ayçiçeğini ekmemiş olanlar, mildiyö hastalığına karşı tohumu ilaçlayıp ekmelidirler.
4- Elma ve armutlarda 4.'üncü karaleke mücadelesi yapılır.
5- Elma iç kurdu, ceviz iç kurdu, şeftali de doğu meyve güvesi, kiraz sineği mücadelesi Mayıs sonu Haziran başı dönemine rastlamakta olup, en iyi mücadele zaman ve yöntemi için " İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesince"  yapılan entegre mücadele proje çalışmalarına göre hareket etmektir. İç kurdu için tuzaklarda yakalanan kelebeklerin yumurtlama evrelerini tespit eden termohigrograf verilerine göre yapılan mücadele uyarıları ile ilaçlamalara başlanıp önerilen ilaçlar kullanılır. Bu uyarıları alamayacak durumdaki üreticiler çevrelerindeki Amasya misket çeşidi elmasının ceviz büyüklüğüne yaklaştığı dönemde önerilen zehirli preparatlarla mücadele yapabilirler.
 Şeftalide kurtlanma yapan doğu meyve güvesi ve kirazları kurtlandıran Kiraz sineği için yine Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesince tuzaklara gelen zararlı erginlerin biyolojileri takibine göre yapılan uyarılara göre hareket edilir. Uyarıların alamayan çiftçilerimiz kirazlarda ilk ben düşme gördüklerinde ortanca kirazlara bir defa, geç olgunlaşan kirazlara ise 15 gün ara ile ikinci bir ilaçlama yaparlar.
Şeftalide uyarı alamayan yetiştiricilerimiz ise; sürgün uçlarında ilk solma, devrilme görülünce bunlar kesilip temizlenir ve 15 gün sonra ilaçlamaya başlanarak 20 gün ara ile ortanca (Hale haven) şeftalilerde 2, geç çeşit ( Hale) şeftalilerde 3 ilaçlama yapılır.
6- Meyve ağaçlarında Sanjose kabuklu biti: Çok zararlı ve üreme gücü yüksek olan bu koşnil hava sıcaklıklarına bağlı olarak birinci dölü hareketli larvaların çıkışı Mayıs ayında bailayıptemmuz ayında sona erer. İkinci döl çıkışları Temmuzun ikinci haftasında başlar Eylül ortasına kadar sürer. Üçüncü döl çıkışları Eylülde başlayıp, iklim koşullarına göre Aralık ayına kadar devam edebilir.
Bahçe kontrolleri yapılarak canlı nifler görüldüğünde birinci ilaçlama, birinci ilaçlamadan 20 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır. Ancak ağustos ayından sonra ilaçlama yapılmamalıdır.
Aynı zamanda Elma içkurdu, şeftali biti ve gövde kurtlarına karşı chlorpyrifos- ethyl etkili maddeli ilaçlardan birisi Kabuklu bitler gövde kurdu yaprak bitleri ve elma içkurdu için 100 litre suya 100 cc olarak veya methihothion etkili madde içeren ilaçlardan biri kabuklu bit, yaprak biti, gövde kurtları ve elma içkurdu için 100 litre suya 150 cc. Dozajında kullanılmalıdır.
7-Erik koşnili: Yine bölgemizde lokal olarak bulunan bu koşnil de bitki öz suyunu emerek tesirli madde salgılaması sonucu havadaki fumagim mantarlarının meyvelere bulaşması ile meyve hasadını zorlaştırır, kaliteyi düşürerek zararlı olur. Bu ayda yavrulama (inficarlar ) görülünce 15-20 gün sonra talimatına göre ilaçlı mücadele yapılır. Çok sayıdaki doğal düşmanlar dikkate alınarak rast gele ilaçlamalar son derece sakıncalıdır.
8-Bağlarda külleme (Mildiyö ) hastalıkları: Bu dönemde ikinci devre ilaçlamalar yapılır.
9-Sebzelerde Patates Böceği: Mücadelesine devam edilir.
10-Kabakgillerde yanalcı mildiyö: Bitkiler ilk kol atmaya başladığı, sıcaklık ve neme bağlı olarak hastalık belirtileri görülümden koruyucu ilaçlamalar 7-10 gün ara ile devam edilip, özellikle yaprak altları iyice ilaçlanmalıdır.
11-Seralarda yaprak galeri sineği:  Bu zararlıya karşı asılan renk tuzaklarında yakalanan ergin sinekler dikkate alınarak hasattan önce uzun etkili, hasat başladıktan sonra kısa etkili özel ilaçlarla mücadelesi yapılır.
12-Domates, Patates Mildiyösü: Sebze Bir önceki yıl hastalığın görüldüğü alanda hastalık görülmeden koruyucu ilaçlama yapılır. Hastalık seyrine göre 7-10 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.
13-Soğan Milrdiyösü: İlimizde son yıllarda çok geniş çapta ekimi yapılan ve İl ekonomisinde ağırlıklı yeralan soğan üretimini en önemli mantari hastalığı olan soğan mildiyösü hava şartlarına, tarlanın su tutup, nemli ortam oluşturmasına bağımlı olarak enfeksiyon oluşur. Ve sonunda salgın yapabilmektedir. Kışı soğan yumrularında sporlarla ve hasta yapraklarda geçiren mantar ilkbaharda tarlada yeni enfeksiyonlar yapar. Rüzgârla uzun mesafelere taşınır. Bulaşma 16 derece sıcaklık ve % 70–80 orantılı nemde oluşur. Kuluçka devresi 10–14 gün olup, 18–20 derece sıcaklık ve % 90 nemde salgın halini alır. Enfeksiyon şartları oluştuğunda koruyucu ilaçlamalara başlanır.  Şartlar devam ettikçe 10 gün aralıklarla tekrarlanır.  Sulu atılan ilaçlarda kaygan olan soğan yaprağına mahlûl yapışması için 100 lt. suya 200 gram şeker karıştırılır. Ortalama 3-5 ilaçlama gerekir. Çevrede yağış ve çiğ düşmez, sulama yapılmaz, hava sıcaklığı 25 derecinin üzerinde, orantılı nem % 50'nin altında olursa ilaçlamalara son verilir. Ancak yağışlar tekrar başlar, enfeksiyon şartları oluşursa mücadeleye yeniden başlanır.
14-Meyve sebze ve süs bitkilerinde yaprak bitleri: Bitki özsuyunu emerek yaprakları kıvırıp, deforme ederek genç meyvelerde emgi yaraları açarak zarar verirler. Üreme güçleri çok yüksek olan birçok türden oluşan yaprak bitleri genel olarak fenolojiye göre 100 bitki organında 15 bulaşık veya iki çiçek buketinde 1-2 koloni veya bir yaprakta 2-5 canlı bit varsa ilaçlı mücadeleye başlanır. 7–14 günde bir sayım yapılarak yeterli görüldükçe tekrarlanır. Yaprak bitlerini doğada engelleyen pek çok doğal düşmanları dikkate alınarak özel ilaçlarla mücadele ( Tarım Teşkilatınca Önerilen ) yapılmalı. İnsan çevre sağlığı ve doğal dengenin korunması gözetilmelidir.
15-Meyvelerde Kırmızı Örümcek: Hava sıcaklıkları artıkça bu ayda kırmızı örümceklerde çıkıp üremeye başlar. Özsuyu emerek bitkiyi zayıflatır. Ağaçların alt, orta, tepe kesimlerinden alınan yüz yaprak incelenir.  Yaprak başına ortalama 3-5 canlı kırmızı örümcek bireyi varsa ilaçlamaya karar verilir.  İlaçlamalarda doğal düşmanları ( Parazit ve Prodotörler ) dikkate alınarak uygun preperatlar seçilmelidir.
16-Cevizlerde İç Kurdu: Elma iç kurdu 1'inci dölü cevizlerin kabukları henüz sertleşmediği devrede meyveye girerek zarar yaparlar. Elma iç kurdu 1'inci mücadelesiyle beraber uygulama yapılır
17-Cevizlerde Antraknoz :  Antraknoz hastalığına karşı ise ilk yapraklar görülünce başlanıp, ilacın etki süresi bittikçe yinelemek üzere 3 uygulama talimatta önerilen ilaçlarla yapılmalıdır.
18-Sebzelerde Kırmızı Örümcekler ve  Thripsler :Sebze tarlalarında 3-5 metrede bir bitkinin dip ve orta yaprakları altında sayım yapılır.  Fasulyede; 1-3, Patlıcan ve hıyarda; 3-5 canlı kırmızı örümcek varsa ilaçlamaya karar verilir.  Kırmızı örümcekler kışı ergin olarak bitki artıklarında, kuytu yerlerde geçirip havalar ısınınca çıkıp tarlalarda sebzelere arız olur.  Yumurta bırakıp çoğalırlar, yılda 4-6 defa döl verirler.  Özsuyu emerek beslenirler.  Yapraklarda emgi sonucu yaralar, deformasyonlar, beyazlaşmalar görülür. İlimizde özellikle soğan ekim alanlarında soğan bitkilerinin yapraklarını küçük beyazlarla kaplanmasına tarladan yeşilden mat çil renge dönüşmesine neden olur. Verim kayıpları olur. Bunlarda sebzelerden alınan yapraklarda sayım yapılarak 10–20 canlı varsa ilaçlama gerekir. Özellikle yaprak altları ilaçlanmalıdır. Parazit ve prodotörlerin korunması için uygun ilaçlar seçilmelidir.
19-Meyvelerde sarılık (Klaroz) : Toprakta demir elementinin azlığı ve kireç fazlalığı nedeniyle demir alımının zorlaştığından oluşan fizyolojik bir hastalık olup ilk emareler görüldüğünde yapraktan veya topraktan demir elementi içeren preparatlar talimatına göre verilerek ağaçların kurumaları önlenir. Sağlıklarına kavuşmaları sağlanabilir.
20-Çeltikte yabancı ot:  Çeltik tarlalarında başta darıcan ve saz, kamış türü olmak üzere değişik yabancı otlar zararlı olmaktadır. Temiz tohum ekimi münavebe, tohum yatağının iyi hazırlanması gibi kültürel faktörler yeterli gelmediği durumlarda darıcanların 2-5 yapraklı olduğu dönemde kardeşlenme başlangıcına kadar sürede ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Darıcandan başka otlar da sorun yaratıyorsa özel ilaçlar seçilmelidir.
21- Sebzelerde Yeşilkurt : Bu ayda larvalara karşı ilaçlı mücadele yapılmaya başlanır
Tüm ilaçlı zirai mücadele uygulamalarından önce; Tarım İl/İlçe Müdürlükleri ve zirai ilaç reçetesi yazmaya yetkili kişi ve kurumlara başvurarak reçete yazdırmaları gereklidir. Ayrıca; bizzat uygulayıcının kendi sağlığı, insan sağlığı, çevre sağlığı ve doğal dengenin muhafazası yanında ilaç dozları ilaçlama zamanı ve ilaçlama şekli hakkında bilgi alınması, zirai mücadele  başarısını arttıracaktır..

BAĞ- BAHÇEDE YAPILACAK İŞLEMLER
 *Meyve bahçelerinde göz aşısı yapılır: Gözler uyanmadan alınan aşı kalemleri, bir kaç kat gazete kâğıdına sarılır ve ıslatılır. Bu halde hava geçirmeyecek şekilde naylon bir torbanın içine konarak buzdolabının sebze bölümünde aşı yapacağımız zamana kadar muhafaza edilir.  Bu günlerden itibaren uyanması durdurulmuş gözler, göz aşısı şeklinde aşılanır. En uygun göz aşısı yongalı göz aşısıdır. Erken ilkbahar döneminde tutmayan veya çeşit değişikliği yapmayı düşünüyorsak, en iyi ve kestirme metot göz aşısıdır.
*Bağlarda uç alma ve filiz alma işlemleri yapılır: Bağlarda üzüm tutumunu arttırmak vegatatif gelişmeyi frenlemek için uç alma yapılır. Yine Üreticilerimizin piç sürgün dedikleri asmayı zayıf düşüren asalak sürgünler kesilir.
*Sebzeliklerde gübreleme, çoğalma ve boğaz doldurma işlemi yapılır.  Sulama ihtiyacı olursa sulama ve hasta gelenlerin de ilk hasadı yapılıp pazara sevk edilir.
*Saralarda, sebzeliklerde yapılan işlemlere ilave olarak askıya alma ve koltuk alma işlemi yapılır. Gündüz 12-16 arasında sera havası ve rutubetine dikkat etmek gerekir. Koltuk alma işlemi çok önemlidir. Bu işlemle ürünün miktarı ve kalitesi artar. Ürün tutmayan veda fotosentez yapan bir nevi asalak yaşayan koltuk tabir ettiğimiz sürgünle gövdeden koparılarak alınır. Bu işlemler koltuklar daha küçük iken yapılmalıdır.

TARLA ZİRAATINDA YAPILACAK İŞLEMLER:

*Arpa ve buğdayda hasat işlemlerine başlanır. Buğday hasadında dane kaybını önlemek amacıyla; dane ile başağın bağı tam kopmada ve danedeki su oranı %l4,5–18,5 arasında iken yapılması gerekir. Arpa hasadını daneler iyice kurumadan yapmamak gerekir. Danedeki su oranı %13,5 altına düşmesini beklemek yerinde olur.
*Mısırda çapalama ve gübreleme işlemleri yapılır: Bitkiler 5–6 yapraklı olduğu ve bitki boyu 40-50 cm. Olunca ikinci çapa ile boğaz doldurma ve azotlu gübre verilmesi işlemi birlikte yapılır. Azotlu gübrelerin yarısı ekilme diğer yarısı çapalama ile birlikte verilir. Azotlu gübre yerli çeşitleri için 8-10 kg./Dk.  Hibrit çeşitler için 16–18 kg./Dk. saf azot şeklinde verilmelidir.
*Mercimek ve nohutta yabancı ot kontrolü yapılır: Mercimek ve nohutta yabancı ot kontrolleri bu aşamada elle yolunarak yapılır.
*Şekerpancarında çapalama ve sulama işlemleri yapılır. Çapalama işine pancar bitkilerinin sıra aralarını kapatmasına kadar devam edilir. Pancarın derindeki suyu da alması için sulamaya genel olarak geç haziran ortalarında başlanır.
*Çeltikte yabancı ot kontrolü ve gübreleme yapılır. İlaçlı ot savaşımı bitkiler 3-4 yapraklı devresinde yapılır. Kullanılacak ot öldürücünün (Herbisid) çeşidi ve dozu yabancı ota göre değişir. Gübreleme İlaçlamayı müteakiben 6 kg. Saf azot serpme olarak verilir. Toplam verilecek azot miktarı12-16 kg.' dır.
*Soğanda çapalama ve gübreleme yapılır. Soğanda el çapası işleri devam ederken çapanın önüne azotlu gübrelerden %26'lık amonyum sülfat ve %33'lük Amonyum nitrat gübreleri verilir.
*Ayçiçeğinde çapalama ve gübreleme işlemlerine devam edilir. Ayçiçeğinde çapalama ile birlikte azotlu gübrenin ikinci yarısı çapanın önüne verilir.
     
TARIM ALET VE MAKİNALARI:
·       Traktörlerin günlük haftalık aylık bakım işleri yapılır.
 ·       Kullanılan tarım alet ve makinelerinin bakım onarım ve yağlama işlemleri yapılır.
 ·       Hasat ve harman makinelerinin bakım onarım ve yağlama işleri yapılarak çalışır duruma getirilir.
·       Kullanılması biten tarım alet ve makineleri temizlenip yağlanarak an gara çekilir

HAYVANCILIK FAALİYETLERİ:
·       Merada münavebeli otlatma yapılır.
·       Ahırların bahar temizliği ve badanası yapılır.
·       Buzağıların bakımları yapılır.
·       Buzağı barınaklarının temizliği ve altlıkları değiştirilir.
·       İç ve dış parazitlere karşı mücadele yapılır.
·       Sağımda hijyen sağlanması.
·       Sağımın tam yapılması
·       Damızlık civcivlerin bakım ve aşıları yapılır.
·       Arılara ballık verilir. Oğul alınır.
·       Arı nakil ve sevkleri yapılır.
 
HAYVAN SAĞLIĞI FAALİYETLERİ

·       Mayıs ayında başlayan 2. dönem büyük baş hayvan şap aşılaması çalışmaları haziran ayı sonuna kadar devam edecektir.
·       İlimiz merkez ve ilçelerine bağlı köylerde sığır vebası hastalığına karşı yapılan tarama çalışmalarına haziran ayında da devam edilecektir.
·       Bütün yılda yapılması programa alınan Burucella Meritensis Rev-1 aşılaması 3-8 dişi-erkek kuzu ve oğlaklara, Burucella Abortus-S-19 aşılaması 4-8 aylık dişi danalara tatbik edilmesine devam edilecektir.
·       Yıl boyunca yapılan kuduz ve kanatlı New-castl tarama çalışmaları haziran ayında da devam edilecek talep durumunda aşılama çalışmaları yapılacaktır.
·       Kırım-Kongo kanamalı ateş hastalığına karşı, ahır, ağıl, hayvan barınakları ilaçlanması yapılır. Kene ve hastalık hakkında çiftçilere ve halkımıza bilgi verilir.
·       Kuş gribi hastalığını ile ilgili bilgiler verilir, gerekli önlemlerin alınması sağlanır vaka olduğunda karantina tedbirleri alınarak uygulamaya geçilir.

GIDA MUHAFAZA VE KIYMETLENDİRME:
·       Vişne ve çilek reçeli yapılır.
·       Beyaz peynir ve tereyağı yapılır.
·       Bezelye ve madımak konservesi yapılır.

Eylül Ayı Tarım Takvimi
BİTKİ KORUMA

A)Meyvede:
1)     Elma iç kurdu 3. üncü dölüne ve ayva içkurduna karşı mücadele yapılır.
2)     Fidanlıklarda ve yeni dikilen kiraz şeftali bahçelerinde fidan dip kurdu mücadelesi yapılır.
3)     Meyve bahçelerinde yoğunluğa göre dut kabuklu biti, kırmızı örümcek ve yaprak biti mücadelelerine devam edilir.
4)     Bağlarda salkım güvesi mücadelesi yapılır.

B) Sebzelerde:
1)     Güzlek ekilen kabakgillerde külleme ve mildiyö görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalı,
2)     Sebzelerde bu dönem yaygın olarak görülen kırmızı örümcekler (Akarlar) karşı ilaçlama yapılır.
3)     Yaprak bitleri ve yeşilkurt ilaçlamasına devam edilir.

C) Hububat :
1)      Hasat edilen hububat hemen pazarlanmayacaksa, ”TEMİZ ÜRÜN TEMİZ AMBARA” prensibi ile ambarların iyice dezenfekte edilmesi hem de koruyucu olarak tona 500 gr. hesabıyla Malathion %2 toz ilacı ile karıştırılması sağlanır.
Tarlada veya başka kaynaklardan her hangi bir ambar zararlısı bulaşmışsa zararlıyı; ergin, larva, pupa, yumurta gibi tüm hayat evresinde yok edecek fumigasyon  (Kapalı ortamda zehirli gaz vermek )  yöntemi ile mücadele edilmelidir. Bu işlem Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi yetkili operatör elemanlarınca yapılmalı, ehliyetsiz kişilerce asla yapılmamalıdır. Aksi taktirde büyük kazalara ve ölümlere neden olabilir.
2)      Tohum ilaçlamaları: Ekim sezonu yaklaştığından tohumluklar elenip temizlendikten sonra ilaçlanmalıdır.  Bu işlem en iyi şekilde,  Tarım İl Müdürlüğünün bu dönemde açıp işlettiği selektörlerde yapılmakta olup buğdayda önemli ürün kaybına neden olan sürme ve rastık gibi tohumla taşınan hastalıklara karşı tohumluklar temizlenip ilaçlanmaktadır.

 
TARLA BİTKİLERİ

·       İlimizde mevsim itibariyle soğan, şeker pancarı ve patates hasadı yapılır.
·       Ana ürün olarak ekilen mısır’ ın silajı bu ay içersinde yapılmalıdır.
·        Ekim sezonunun yaklaşması nedeniyle tohumluk temini ve tarla ön hazırlıkları yapılmalıdır.
·       Gübreleme gayesiyle toprak numunesi alınır.

MEKANİZASYON

      1 - Eylül ayı içersinde mibzerlerin bakım, tamir ve onarımlarının yapılarak ekime hazır hale getirilmesi,
      2 - Biçer-döverlerin ve hasat makinelerinin hasat sonu bakım ve onarımlarının yapılarak hangarlara çekilmesi,
      3 - Toprak işleme aletlerinin işe hazır hale gelmesi için gerekli bakım ve ayarlarının yapılması gereklidir.
      4- Silaj makinelerinin bakım ve ayarları yapılarak kullanıma hazır hale getirilir.

BAĞ – BAHÇE

·       Güzlek hıyar hasadı yapılmaktadır.
·       Bağlarda üzüm hasadı yapılmaktadır.
·       Kışlık marul yetiştirilecek arazide toprak hazırlığı yapılmalıdır
·       Seralarda marul yetiştiriciliği için toprak hazırlığı ve ekim yapılmalıdır,
·       Şeftalide meyve hasadı devam etmektedir.
·       Ay ortasından itibaren. elma hasadına başlanabilir.


HAYVANCILIK

·       Hayvan yemlerinden mısır silajı ve diğer ot silajlarının yapımı.
·       Arıcılıkta petek ve  süzme  balların  muhafazası
·       Arılarda son bahar bakımı.
·       Sonbahar şurup laması,
·       Varrova mücadelesi
·       Arıların kışlatmaya hazırlanması gibi işlemler yapılmalıdır.



HAYVAN SAĞLIĞI

·       İsteğe bağlı talep olması halinde sığır vebası ve şap aşılaması,
·       Tüberküloz taraması. Burusella S-19  aşı neticesini test  için  kan alınması ve değerlendirilmesi,
·       Kuduzla mücadele aşı ve taramaları,
·       İsteğe bağlı entorotoksemi aşılaması,
·        Ruam taraması,
·       Suni tohumlama çalışmalarına devam edilir.

GIDA MUHAFAZA

·       Çeşitli sebzelerden konserve yapılması,
·       Erik, şeftali,  kızılcık gibi meyvelerden komposto yapımı,
·       Domates suyu ve salça yapımı,
·       Çeşitli turşuların yapılması,
·       Yoğur ve un tarhanası yapılması,
·       Soğutucularda muhafaza edilecek sebze ve meyvelerin soğutmaya hazırlanması yapılır.


Ekim Ayı Tarım Takvimi

ZİRAİ MÜCADELE ÇALIŞMALARI:


Buğday Sürme hastalığı:  Sürme üreticilerimiz tarafından kör, karadoğu, karamuk gibi isimlerle bilinen bir başak hastalığıdır. Bu hastalığa karşı tohumluk buğdaylarımızı bilhassa selektörlerden geçirilirken ekim öncesi, önerilen tohumluk ilaçlarından birisiyle ilaçlamalı ve ilaçlanan tohumluklar iki ay içersinde ekilmelidirler. Ekilmeyen tohumluklar insan ve hayvan yiyeceği olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sebzelerde mildiyö, külleme ve yaprak bitleri:  Ekim ayı içersinde genellikle ikinci ürün olarak ekilen sebzelerden hıyar, kabak gibi ürünlerimizde görülen yalancı mildiyö ve külleme hastalıkları için fungisitlerle,  yaprak bitleri için ise günlük toplanan bu ürünlerimizde Dichlorvos etkili maddeli insektisitlerden biriyle, ilaçlama ile hasat arasında 3 gün geçecek şekilde ayarlanarak insan sağlığı açısından tedbir alınmalıdır. İlaçlamada Yaprakların alt ve üst yüzü iyice ilaçlanmalıdır.
Ruhsatlı fidanlıklar: Ruhsatlı fidanlıklarımızda iç ve dış karantinaya tabii hastalık ve zararlıların kontrolü yanı sıra fenoloji tespitleri yapılarak, üreticilerimize fidan sökme döneminde yapacakları işlemler anlatılıp hastalık ve zararlılardan Arî fidan yetiştirilmesine önem verilmektedir. Pazarda ruhsatsız fidan satışlarına müsaade edilmeyeceğinden; Ticari maksatla ruhsatlı olarak fidan üretecek çiftçilerimizin müracaatları halinde nematod kontrolü için toprak numuneleri teknik elemanlarımızca alınarak tahlil için gönderilmektedir.  
Ambar zararlıları: Hububat, bakliyat, ayçiçeği, bamya ve tütün depolarında görülen ambarlarda depo edilen ürünlerimize zarar veren buğday biti, nohut, mercimek brucus'u, tütün balyalarında görülen tatlı kurt un ve yem depolarında görülen un güvesi gibi ekonomik seviyede zarar yapan, ürünlerin kalite ve kantitesini düşüren tohumluk ve ekmeklik özelliklerini etkileyen zararlılara karşı fumugasyon zehirli gaz uygulaması çalışmaları, Tarım İl Müdürlüğümüz Döner Sermayemizce ve Fümugasyon operatörlerimiz tarafından uygulamalara ücretli olarak devam edilmektedir. 
Tarla faresi: İlimizde büyük bir potansiyele sahip olan elma yetiştiriciliği ve depolanmasında depolarda zararlı olan farelere karşı tedbir olarak zehirli yem uygulama çalışmaları devam etmektedir.
Ekin kurdu (Zabrus) : Hububat ekim alanlarında bazı bölgelerde yer yer görülen bu zararlıya karşı tohumluklar Endosülfanlı terkipli ilaçlarla ilaçlatılıp ekilmeleri sağlanmaktadır.


TARLA BİTKİLERİ

Buğday Toprak Hazırlığı ve Ekimi Yapılır: Buğday ekilecek alanlarda, erozyonu engelleyecek bir toprak işleme yapılmalıdır.  Bu tip toprak işleme kurak bölgelerde toprağı alttan yüzeysel işleyen kırlangıçkuyruğu aletlerle yapılmalıdır.
Ülkemizde yapılan araştırmalarda yüzeysel (derinlik az olarak)  işlenen topraklarda erozyonun en az olduğu buna, karşılık su tutma gücünün arttığı, ayrıca hem enerji hem de zaman tüketiminin daha az olduğu belirlenmiştir
Kışlık buğdayların ekim derinliği 4-6 cm. Olmalı en uygun ekim zamanı 1-30/ Ekim tarihleri arasıdır.
Şeker Pancarında Hasada Devam Edilir: Şeker pancarı hasadına genel olarak Eylül ayında başlanır. Bu devrede alt yapraklar biraz sararmış aşağıya doğru sarkmış, fakat kurumamıştır. Hasat işlemi bel veya pullukla hasat makinesi ile hasat edilir.
II. Ürün Silajlık Mısır Hasadı Yapılır: Genel olarak hububat hasadından sonra ekilen 2.ürün mısır sert hemen olan döneminde silaj maksadıyla hasat edilir. Hasat özel olarak imal edilen silaj hasat makin asıyla yapılır. 70 x 30 cm. mesafelerle ekilen mısırlar silaj makineleri ile hasat edilerek silo yerine taşınır. Siloya getirilen silaj materyali traktör ile çiğnenerek sıkıştırılır. Silo yüksekliği 1,5 metre olunca naylonla, naylonun üzeri ise güneş ışığı geçirmeyecek şekilde kum, toprak v.s gibi materyaller den biri ile kapatılır. Siloya su, hava ve güneş ışığı girmesi önemlidir.  Üzeri kapatılan tarihten itibaren 6 hafta sonra hayvanlara yedirilmek üzere bir kenarından açılır. Günlük ihtiyaç kadar alındıktan sonra silonun açılan kısmı tekrar kapatılmalıdır.
     

BAĞ-BAHÇE ÇALIŞMALARI

SEBZECİLİK:

Tarla sebzeciliği:
·       Tarlada yetiştirilen domates, biber,  patlıcan hasadına devam edilir.
·       Güzlük hıyar ve kabak hasadına devam edilir.

Örtü altı Sebzeciliği:  
            Kışlık marul, yeşil soğan ekimi ve fide yetiştirilmesi yapılır.

      MEYVECİLİK:
·          Üzüm hasadına devam edilir.
·          Ceviz hasadı başladı.
·          Elma, Armut hasadı devam ediyor,
·          Yeni kurulacak meyve bahçesi tesisine ait arazilerde toprak işleme ve teraslanacak yerlerin teraslanması çalışmaları yapılır.
·          Fidan hendekleme çukurları hazırlanır.


TARIMSAL MEKANİZASYON
·               Ekim makinelerinin eksik kalan bakımlarının tamamlanarak ekime hazır hale getirilmesi,
·               İşi biten hasat makinelerinin kışlık bakımlarının yapılarak hangara çekilmesi,
·               Toprak işleme aletlerinin eksik bakımlarının tamamlanarak işe hazır hale getirilmesi.


HAYVANCILIK
·               Arıların sonbahar bakımı.
·               Anasız arılara ana arı verilmesi,
·               Sonbahar şuruplamasının yapılması,
·               Varova zararlısına karşı ilaçlamasının yapılması,
·               Kovanların kışlaklara getirilmesi işlemi yapılır.
·               Ahırların sonbahar bakım badana ve dezenfeksiyon işlemleri yapılır.
·               Kışlık silaj yemlerinin yapılması işlemine devam edilir.
·               Mera ve otlaklarda ki  yaylım yetmeyeceğinden takviye yemleme yapılmalı,

HAYVAN SAĞLIĞI
·       İsteğe bağlı talep olması halinde sığır vebası ve şap aşılaması,
·       Kuduzla mücadele aşı ve taramaları,
·       İsteğe bağlı entorotoksemi aşılaması,
·        Ruam taraması,
·       Suni tohumlama çalışmalarına devam edilir.


GIDA MUHAFAZA
·       Domates suyu ve salça yapımı,
·       Çeşitli turşuların yapılması,
·       Yoğur ve un tarhanası yapılması,
·       Diğer kışlık gıdaların hazırlanması.
·       Soğutucularda muhafaza edilecek sebze ve meyvelerin soğutmaya hazırlanması yapılır.


Kasım Ayı Tarım Takvimi

ZİRAİ MÜCADELE

Bu ayda genel olarak hasat işlemleri tamamlanmış, yeni bir üretim periyoduna giriş hazırlıkları başlamış bulunmaktadır.
Hububatta Sürme ve rastık hastalığı: Hububat ekimleri yoğun olarak devam ettiğinden, tohumlukların tümü Sürme ve rastık hastalıklarına karşı ilaçlanmalıdır. İlaçlama yapılmadığı taktirde, bu hastalıklardan, özellikle buğday sürmesi uygun hava koşullarında üründe %80-85 ‘e varan kayıplara neden olabilmektedir.
Zabrus (Ekin kurdu: Zabrus zararı görülen hububat ekim alanları için yine ekonomik mücadele yöntemleri olarak hububat tohumlukları ilaçlanarak ekim yapılmalıdır.
Meyve hastalıklarına karşı önlemler: Meyve bahçelerinde de yaprak dökümü sona erdikten sonra genel bir kış temizliği yapılır. Kurumuş, hastalıklı veya sıvama koşnil bulaşığı dallar kesilip bahçeden uzaklaştırılır. Dallarda asılı kalmış monilyalı meyveler ile dökülen kurtlu, hastalıklı meyveler ve yapraklar tırmıkla temizlenip imha edilirler.
Yaprakdelen çil hastalığı: Kiraz-Vişne-Kaysılarda yapraklarda saçma deliği gibi delinmelere, meyvelerde kızıl lekelere (Çilleşme) sebep olan yaprak delen Hastalığına karşı % 2 ‘lik Bordo bulamacı (2 Kg. göztaşı+1 Kg. yanmış kireç + 100 litre su )  ile yaprak dökümünü müteakip ilaçlama yapılmalıdır.
Tarla Faresi: Hububat alanlarında çevrede yeşillik çoğalmadan tarla farelerine karşı en etkili şekilde bu dönemde, her işlek deliğe 5 adet zehirli yem el değmeden konarak mücadele yapılır. Tarla faresi mücadelesinde,  topluca mücadele yapılması,  bu mücadelenin başarısının teminini oluşturmaktadır.

TARLA BİTKİLERİ

Buğdayda toprak hazırlığı ve ekimi: Güzlük ekimde daha yüksek verim sağlanabilmesi için; Bitkilerin 3–5 yapraklı olarak kışa girmeleri istenen bir durumdur.
Bitkilerde 3-5 yapraklı devrede kışa girebilmeleri için ekimin kıştan önce günlük ortalama sıcaklığın 5-8 dereceye düştüğü zaman yapmasının gerekli olduğu saptanmıştır.
Ekim derinliği kışlık olarak serin iklim tahıllarının 4-6 cm ekilmesi en uygun ekim derinliğidir.
Şeker pancarında hasada devam edilir: Şeker pancarı hasadına genel olarak Eylül ayında başlanır. Bu devrede yaprak biraz pörsümüş aşağıya doğru sarkmış fakat kurumamıştır. Hasat işlemi bel küreklerle veya hasat makineleri ile yapılır. Hasat işlemleri kışın durumuna göre kasım - aralık ayına kadar devam eder.
Macar fiği ekimi yapılır: Kasım ayı içersinde macar fiği toprak hazırlığı yapılır. Kasım ayının 15 ‘den sonra macar fiği ekimi yapılmaya başlanmalıdır.

BAĞ - BAHÇEDE YAPILACAK İŞLEMLER

·          Meyve bahçelerinde toprak işleme ve gübreleme yapılmalıdır.
·          Meyve fidanlarının sökümü yapılır.
·          Fidan dikimi yapılacak bahçelerde; yerlerinin hazırlanması ve çukurların açılması yapılır
·          Bağlarda toprak işleme ve gübreleme yapılır.
·          Seralarda toprak işleme,  marul yetiştirilen seralarda da hasat işlemine devam edilir.
·          Seralarda sebze fidesi yetiştiricileri yanmış çiftlik gübresi, toprak veya torf hazırlığı yapılır.

MEKANİZASYON

·          Hububat ekimi devam ettiğinde, ekim makinelerinin bakımları tamamlanarak, ekim norm ayarlarının yapılması gereklidir.
·          İşi biten toprak işleme aletlerinin bakımları yapılarak kapalı bir alana çekilmelidir.
·          Zirai mücadele sezonu sona erdiğinden zirai mücadele aletlerinin temizlikleri, bakımları ve yağlamaları yapılarak kapalı alanlarda muhafaza edilmelidir.

HAYVAN SAĞLIĞI

·          8 ayılık dişi danalara S-19 aşılamasına devam edilir.
·          4 aylıktan büyük 2 yaşından küçük sığırlarda veba taramasına devam edilir
·          2. inci dönem şap aşılamasına devam edilir.
·          Ferdi isteye bağlı olarak entorotoxsemi aşılaması yapılır.
·          Kudur ve ısırık vakaları takip edilir
·          Kurbanlık hayvanların sevk ve naklileri için gerekli işlemler yapılır.

Temmuz Ayı Tarım Takvimi

ZİRAİ MÜCADELE

Polikültür tarımın söz konusu olduğu İlimiz’ de temmuz ayında meyve-sebze, tütün bağ ve ambarlanmış ürünlerde yoğun olarak hastalık ve zararlılara karşı savaş devam etmektedir. Bunlardan önemlileri aşağıda bahsedilmektedir.
Elma bahçelerinde; Elma iç kurdu, kırmızı örümcekler, yaprak bitlerine karşı ilaçlamalar, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesince yapılacak uyarılara göre hareket edilmelidir.  Belirtilen ilaçlama zamanında önerilen ilaçlar, dozunda kullanılmalıdır.
İç kurdu için yapılan uyarılardan yararlanamayan çiftçilerimiz, Amasya elması ceviz iriliğine yaklaştığında ilaçlamaya başlamalıdırlar.  İlaçlamalara ilacın etki süresine göre aralıklarla hasada 30 kalana kadar devam etmelidirler.
Kırmızı örümcekler:  Yaprak altlarında bitki öz suyunu emerek zarar yapar ve yaşarlar. 100 yaprak sayımı yapılır. Yaprak başına 3-5 canlı kırmızı örümcek varsa ilaçlama önerilir.
Yaprak bitleri:  Uç orta iç yaprak kontrollerinde yaprak başına 2-5 canlı yaprak biti görünürse ilaçlama yapılmalıdır. Kullanılacak ilaçlamalarda rast gele böcek öldürücüler, doğadaki faydalı canlıları da etkilediği dikkate alınarak kullanılmamalıdır. Tarım Teşkilatlarınca önerilen ilaçlar zamanında ve önerilen dozajda kullanılmalıdır.
Cevizlerde İç Kurdu: Elma iç kurdu 1'inci dölü cevizlerin kabukları henüz sertleşmediği devrede meyveye girerek zarar yaparlar. Elma iç kurdu 1'inci mücadelesiyle beraber uygulama yapılır.
Ceviz ve ayva iç kurdu: Elma iç kurdu mücadelesi ile paralel yürütülür. 
Şeftalilerde doğu meyve güvesi mücadelesi:  Ortanca çeşitlerde ( hale- haven )  ikinci geç çeşitlerde (hale) 20 gün sonra üçüncü ilaçlama yapılır.
Sebze hastalıkları: Soğan, patates, domates mildiyösü ve kabakgillerde yalancı mildiyö, külleme hastalıklarına karşı koruyucu ilaçlamalara devam edilir.
Sebze zararlıları: Sebzelerde yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, patates böceği, thrips ve yeşil kurt zararlıları ile mücadeleye devam edilir.
Bağ külleme ve mildiyösü:  Bağ mildiyösü ve külleme hastalıklarına karşı ilaçlı mücadeleye devam edilir.
Sebze galeri sineği: Özellikle seralarda sebze galeri sineğine karşı, hasat dönemi dikkate alınarak kısa sürede etkisini yitiren özel ilaçlarla mücadele yapılmalıdır.
Tütün mildiyösü (maviküf) : Tütün tarlalarında diki müteakip hava şartlarının nemli ve yağışlılık durumuna göre kuruyucu olarak bir defa ilaçlama gerekebilir.
Tütünde yaprak bitleri: Hava sıcaklıklarına bağlı olarak çoğalan yaprak bitlerine karşı talimatta önerilen ilaçlardan biri ile ilaçlanmalıdır. Rezüdü (bakiye) bıraktığından diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.
Havuç ekilecek alanların yabancı ot mücadelesi:         Havuç ekilecek alanlarda yabancı ot mücadelesi, ekim öncesi – çıkış öncesi veya çıkış sonrası olarak 3 dönem de talimatında önerilen ilaçlar ve yöntemlerle yapılmalıdır.
Hububat ve baklagillerin depolanması: Temmuz ayında İlimiz’ de hububat ve baklagil hasatlarının yapıldığı için boş ambarların dezenfeksiyonu, ambara konan ürünlerin koruyucu olarak ilaçlanması, prensip olarak temiz ambara temiz ürün konulması ilkesiyle ambarlar temizlenip dezenfekte edilerek ürün ambarlama şartlarına uygun hale geldiğinde depo edilmelidir.
Ambar zararlılarına karşı ürünler fumüge edilmelidir.  Fumigasyonları Tarım İl Müdürlüğümüz operatörleri tarafından yapılmaktadır. Yapılan fumigasyon işlemiyle ergin-yumurta-larva pup-pupa – nifler yok edilmektedir.

TARLA BİTKİLERİ

Hububatta Hasada devam edilir: Hububat hasadını belirleyen en büyük etken tanedeki su oranıdır. Tanedeki su oranı % 13,5’e düştüğü an serin iklim tahıllarının en uygun hasat zamanıdır. Hasat yöntemleri değişik olmakla birlikte hasat harman kaybı en az olan biçerdöverle hasat en uygun olanıdır.
İkinci ürün mısır ekim işlemleri yapılır: Buğday veya arpa hasadından sonra iyi bir tohum yatağı hazırlanabilmesi için anız yüksekliğinin 20-25 cm. den fazla olmaması gerekir. Ekim için tarla sulanıp, tava getirilerek pullukla sürülür. Ertesi gün tırmık ve diskaro çekilir 2 veya 4 sıralı basit mibzer veya prömatik (havalı) mibzerle sıra arası 70 cm. sıra üzeri 20 cm. olarak dekara 3 kg. tohum atılır.
Baklagillerde sulama ve çapalama yapılır: Fasulye’ de çapalama yapılırken sıra arasındaki toprakla kök boğazı doldurulur. Çapalama genellikle sulamadan sonra toprağın tava geldiği devrede yapılır. Böylece kaymak tabakası kırılır, topraktan su kaybı azalır. Aynı zamanda köklerin iyi havalanması sağlanır.
Ayçiçeğinde suluma: Bitkinin büyüme mevsimi boyunca su ihtiyacı 450-600 mm. civarındadır. Ayçiçeği en fazla ilk tabla teşekkülünden çiçeklenmeye kadar olan dönemde suya ihtiyaç duyar. Suya ihtiyaç döllenmeden sonrada ihtiyaç vardır. Ayçiçeğinde 2-4 defa sulama yeterlidir.
Şekerpancarında sulama: Pancarda en hızlı büyüme Temmuz-Ağustos aylarındadır. En fazla suya ihtiyaç bu aylardadır. Yetişme süresi boyunca 15-20 günlük aralıklarla da 4-6 defa sulama yapılması gerekir.
Çeltik tarımı; Çeltik tarımı kesik sulama – yabancı ot mücadelesi ve gübreleme yapılır .Yem bitkilerinden Fiğ hasadı:  Ot ve dane için hasadın bu ay içerisinde yapılması gerekir.  Fiğlerde dane için hasat zamanı alt baklalar tamamen olgunlaştığı zamandır. Ot için hasat zamanı ise 1/10 çiçeklenmedir.
Yonca ve korunga tarımı: Biçim ve sulama işlemleri yapılır.
Soğanda tarımı: Sulama ve gübreleme işlemlerine devam edilir.
Kanola hasadı yapılır


BAĞ-BAHÇE

Bağ-Bahçede Yapılacak İşler; Meyve Bahçelerinde kiraz hasadı sona erdi. Şeftali ve vişne hasadı yapılmaktadır. Hasatta dikkat edilecek hususlar; meyveleri hasat ederken ana dalların ve yardımcı dalların kırılmamasına dikkat etmeli, meyveleri tam hasat olgunluğunda hasat edilirse nakliye esnasında ezilme olur bu da meyve kalitesinin düşmesine neden olur. Meyve bahçeleri bu aylardan sonra su sarf edileceği göz önüne alınarak sulamanın dikkatli şekilde yapılması gerekir. Meyve hasadı yapılmış ağaçlardan gelecek yıl için meyve gözü oluşturacağı dikkate alınarak sulanması gerekmektedir.
Seralarda hıyar ve domates hasadı başlamıştır. Hasat esnasında meyve saplarının koparıldığı yerlerden mantari hastalıkların kolaylıkla gireceği göz önüne alınarak hasattan sonra ilaçlamanın yapılması gerekir. Bu arada koltuk alma, dip yapraklarının temizlenmesi gibi günlük işler devamlı yapılmalı, ayrıca sulama ve gübrelemede yapılmalıdır.
Tarla sebzeciliği: Domateslerin boğaz doldurma işlemi yapılmalı, sulama ve gübreleme işlerine devam edilmelidir. Hıyar ve biberlerin pazarlanmasında naylon poşetler beyaz torbalara doldurularak pazara sevk edildiği görülmekte bu kapların hava almaması, sebzelerin kızışmasına neden olacağından naylonlara doldurulmaması gerekir.
Tarlada sırın domates yetiştiriciliği: Askıya alma, koltuk alma, sulama, kuruyan yaprakların toplanması, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat işlemleri yapılır.

MEKANİZASYON 
·       Traktörlerin günlük haftalık aylık bakımları yapılır.
·       Kullanılan bütün tarım alet ve makinelerin bakımı, yağlaması ve onarım işlemleri yapılır.
·       Biçer-döverlerin günlük bakımları ve yağlamaları yapılır.
·       Biçer-döverlerle hasatta buğday çeşidi ve tarla durumuna göre ayar yapılmalıdır.
·       Diğer hasat ve biçim makinelerinin ayar ve bakımları yapılmalıdır.

HAYVANCILIK
·       Ahırdaki hayvanların her gün kontrollerinin yapılması, hasta ve sağlıksız hayvanların sürüden ayrılması,
·       Günlük bakım işlerinin zamanında yapılması.
·       Sağımların aynı saatlerde aynı kişilerce yapılması.
·       Meraya çıkan hayvanlar dönüşte kontrol edilerek, otlatma yetersizse ilave yemleme yapılmalıdır.
·       Kızgınlığa gelen hayvanlar boğaya çekilmeli veya suni tohumlama yaptırılmalı
·       Gebe hayvanların bakımına özen gösterilmeli
·       Doğumu yaklaşan hayvanlar doğum bölmesine alınmalı.
·       Yeni doğan buzağılara ağız sütü verilip bakımlarına ihtimam gösterilmeli.
·       Kovanlara ballık ilave edilmesi,
·       Oğul çıkışlarının kontrol edilerek alınması, zayıf oğulların birleştirilmesi,
·       Ana arı kontrollerinin yapılması,

HAYVAN SAĞLIĞI
·       İsteğe bağlı talep olması halinde sığır vebası ve şap aşılaması,
·       Tüberküloz taraması. Burusella -S aşı neticesini test için kan alınması ve değerlendirilmesi,
·       Kuduzla mücadele aşı ve taramaları,
·       İsteğe bağlı entorotoksemi aşılaması,
·       Suni tohumlama çalışmalarına devam edilir.

GIDA MUHAFAZA 
·       Kaysı vişne şeftali gibi meyvelerin reçel ve marmelâtları yapılır.
·       Erik, şeftali,  kızılcık gibi meyvelerden komposto yapımı,
·       Yaz mevsimi dolaysıyla; Beslenmede sebze, meyve ve sulu gıdaların tüketilmesi, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gereklidir.
·       Sebze ve meyveler bol su ile yıkanarak ve kabukları soyularak tüketilmelidir.
·       Terlemeyle tuz kayıpları olacağı dikkate alınarak mümkünse iyotlu tuzlar kullanılmalıdır.
·       Yazın mineral madde kayıplarını karşılamak için maden sodaları ayran mineral madde içeren diğer içecekler alınmalıdır.

Ağustos Ayı Tarım Takvimi

BİTKİ KORUMA

Meyve hastalık ve zararlıları:
·         Meyve bahçelerinde fidan dipkurdu ve yazıcı böceklerle mücadeleye devam edilir
·         Meyve bahçelerinde kabuklu bitlere karşı yaz mücadelesi yapılır
·         Elma içkurdu mücadelesine devam edilir.
·         Meyve bahçelerinde kırmızı örümcek ve yaprakbiti mücadelesine devam edilir..
·         Bağ külleme mücadelesine devam edilir

Sebze hastalık ve zararlıları:
·         Domates, hıyar, biber ve patlıcan hastalık ve zararlılarıyla mücadele yapılır.
·         Kavun-karpuz ve hıyarlarda mildiyö mücadelesi yapılır.
·         Kavun-karpuz ve hıyarlarda kırmızı örümcek mücadelesi yapılır.
·         Patates siğil hastalığı kontrolleri yapılır.

Süs bitkileri:
·         Süs bitkilerinde külleme ve yaprak bitlerine karşı mücadele yapılır.
Hububat:
·         Hasadı yapılan arpa va buğday depolanacaksa; depo temizliği ve ilaçlaması ile ürün ilaçlaması yapılır.


BAĞ-BAHÇE
·         Sebze hasadı yapılır.
·         Meyve hasadı yapılır.
·         Sebze ve meyvede sulama işlemlerine devam edilir.
·         Meyvede yaz budamasına devam edilir.

TARLA ZİRAATI

·       Ayçiçeği şekerpancarında sulama ve bakım işlemlerine devam edilir.
·       Nohut mercimek hasadı yapılır.
·       Çeltikte sulama ve yabancı ot mücadelesi yapılır.
·       Çayır ve yem bitkilerinde sulama ve biçim işlemleri yapılır.
  
HAYVANCILIK

Süt sığırcılığı:
·         Birinci ürün silajlık mısırda hasat yapılır
·         İkinci ürün silajlık mısırda gübreleme, çapalama ve sulama işlemleri yapılır.
·         Meralarda ot azalacağından, ot ihtiyacını karşılamak için; hasıl mısır veya yonca soldurularak yedirilmelidir.

Koyunculuk:
·         Ay sonuna doğru damızlık koyun ve koçlara, kızgınlık dönemi öncesi döl verimini artırmak amacıyla enerjice zengin yemlerle yemlemeye başlanır.

Arıcılık:
·         Gezginci arıcılıkta bal hasadı yapılır.
·         Bal hasadı yapılan kovanlarda varova mücadelesi yapılır.
·         Gezginci arıcılar kışlaklara dönmeye başlar.

HAYVAN SAĞLIĞI

·       İsteğe bağlı talep olması halinde sığır vebası ve şap aşılaması,
·       Tüberküloz taraması. Burusella -S  aşı neticesini test  için  kan alınması ve değerlendirilmesi,
·       Kuduzla mücadele aşı ve taramaları,
·       İsteğe bağlı entorotoksemi aşılaması,
·       Suni tohumlama çalışmalarına devam edilir.

MEKANİZASYON

·       Traktörlerin günlük haftalık aylık bakımları yapılır.
·       Kullanılan bütün tarım alet ve makinelerin bakımı, yağlaması ve onarım işlemleri yapılır.
·       Kullanımı sona eren alet ve makineler temizlenip yağlanarak, hangara çekilir.
·       Tarım alet ve makinelerini kullanırken emniyet tedbirlerine azami riayet gösterilmelidir.


GIDA MUHAFAZA

·       Kaysı vişne şeftali gibi meyvelerin reçel ve marmelatları yapılır.
·       Erik, şeftali,  kızılcık gibi meyvelerden komposto yapımı,
·       Bazı meyvelerin kurtulması.
·       Sebze ve meyveler bol su ile yıkanarak yenmelidir.
·       Yaz mevsimi dolaysıyla; Beslenmede sebze, meyve ve sulu gıdaların tüketilmesi, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gereklidir.
·       Terlemeyle tuz kayıpları olacağı dikkate alınarak mümkünse iyotlu tuzlar kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder